Wat te doen bij ruziende buren

ruziende buren

Ruzie met de buren is een zeer vervelend fenomeen. Het is van belang om te voorkomen dat de ruzie zich gaat ophopen en erger wordt. Het veroorzaakt veel stress en zorgt ervoor dat je woongenot met de dag minder wordt. Door onderstaande tips toe te passen kun je burenruzie op een adequate manier proberen te verhelpen.

Pak de problemen op tijd aan

Het is van belang om op tijd op te treden bij ruziende buren of een conflict met de buren. Hoe sneller je optreedt hoe meer kans van slagen je hebt. Zet bijvoorbeeld helder op papier wat de ergernissen zijn. Stel je voor dat de muziek dagelijks te hard staat bij de buren. Zet dit dan duidelijk op papier en zet daar een eventuele oplossing bij. Door op tijd aan te geven wat je dwars zit, kan de ergernis niet dieper gaan wortelen. Nadat je de klacht bespreekt met de buurman of buurvrouw, kun je aangeven welke oplossing je in gedachten hebt. Het is niet zo, dat dit de enigste oplossing is, wellicht bedenken jullie samen als buren een goede oplossing.

ruziende buren

Buurtbemiddeling

Grote steden bieden de mogelijkheid om buurtbemiddeling in te schakelen. Buurtbemiddelaars zijn getraind om problemen met ruziende buren op een adequate manier te verhelpen. Ze zijn onafhankelijk en luisteren naar beide partijen. Daarnaast onderzoeken ze de wensen van iedere partij grondig. Ze gaan discreet en efficiënt te werk. Door hun brede kennis en eventuele netwerk, kan een burenruzie op adequate wijze verholpen worden.

Vervolgstappen

Na het toepassen van veel methodes en veel inspanning is het fijn als er ook echt resultaten worden behaald. Werken de buren niet mee, of blijft de ruzie alsnog bestaan? Dan is het tijd om over te gaan op de volgende stap. Een volgende stap kan bestaan uit het inschakelen van een wijkagent of de woningbouw.

Mochten de wijkagent en de woningbouw geen oplossing bieden, dan is er nog een laatste stap die gezet kan worden. De laatste oplossing is het inschakelen van een rechter. Hierbij kan je een advocaat of jurist inschakelen om je bij te staan en te adviseren. Rechters weten het conflict te relativeren en zijn onafhankelijk.