De gasdrukveren

gasdrukveren

We maken in de praktijk vaker gebruik van gasdrukveren dan we denken. Gasdrukveren worden bijvoorbeeld gebruikt bij een verstelbare verende bureaustoel, maar ook bij de kofferklep voor een auto. Er zijn ook gastrekveren, maar die worden in de praktijk niet zo vaak gebruikt.

gasdrukveren

De werking van gasdrukveren
Een gasdrukveer is niets anders dan een cilinder die met een gas is gevuld waarop een zuiger rust. Wanneer op de gasdrukveer geduwd wordt, zal de zuiger het gas indrukken. Hierdoor zal er een verende werking ontstaan van de gasdrukveer. In de zuiger zit een ventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat de verende beweging wat wordt gedempt. Binnen in de cilinder wordt tijdens het indrukken van het gas een verende beweging veroorzaakt. Het gas dat voor een gasdrukveer wordt toegepast is stikstofgas. De zuiger moet in de cilinder wel perfect afsluiten om een lekkage van het gas te voorkomen. Dit doet men door middel van olie. Indien de olie uitdroogt, kan er gas verloren gaan wat de vering nadelig zal beïnvloeden.
Nu is de keuze, wanneer we een gasdrukveer willen gaan gebruiken, niet zo eenvoudig als het lijkt. De veer moet aan bepaalde eisen voldoen. Wanneer er bekeken moet worden wat voor een gasdrukveer je moet gaan toepassen, heb je de hulp nodig van een specialist. Hij/zij zal kunnen berekenen wat voor veer je moet gebruiken. Er zijn namelijk veel soorten en maten.